•-DSC_0488.jpg
Kopers De Weezenlanden.jpg
•-DSC_0474.jpg
Wszystkie historie

Mieszkańcy są dumni ze swojego białego domu na rogu na Zwolse gracht.

27 kwietnia 2019
Centrum miasta Mieszkańcy i otoczenie
Na początku tego roku komisarz króla pan Heidema oraz delegaci wyrazili uznanie dla sposobu, w jaki Novaform wdraża swój plan, zgodnie z którym budynki mają być zabezpieczone przed wodą i zmianami klimatycznymi. Tom i Suzan Pfeifer, którzy obecnie mieszkają już około pół roku w De Weezenlanden, również się to podoba. Przede wszystkim są bardzo zadowoleni i dumni ze swojego białego narożnego domu nad kanałem oraz przestrzeni, którą mają teraz dla swojej rodziny. To wszystko na skraju centrum ‘ich’ Zwolle.

Tom urodził się i wychował w Zwolle, Suzan pochodzi z pobliskiego miasteczka. Najpierw mieszkali razem w kamienicy w centrum Zwolle. „To było dla nas dwojga bardzo odpowiednie”, mówi Suzan, „ale kiedy zaszłam w ciążę z pierwszym dzieckiem, zaczęliśmy szukać czegoś większego. Najlepiej w centrum miasta. ” Tom i Suzan wiedzieli, że w centrum Zwolle niełatwo znaleźć dom z ogrodem i wystarczającą ilością miejsca do zaparkowania. Kiedy okazało się, że dawny teren szpitala Isala ustąpił miejsca De Weezenlanden, natychmiast się zarejestrowali. „Podobnie jak wielu ludzi ze Zwolle i spoza miasta”, mówi Suzan. „Wielu naszych przyjaciół i znajomych również się zarejestrowało. Dlatego pomyśleliśmy, że będziemy mieli małe szanse”.

 

Miłe zaskoczenie

W dniu losowania Tom i Suzan nie byli już właściwie tak bardzo zainteresowani wynikiem. Zarejestrowali się jako chętni tylko na jeden dom: ten, w którym teraz mieszkają. Suzan: „Pewnego wieczoru w maju 2016 roku, o wpół do siódmej, dostaliśmy nieoczekiwany telefon z informacją, że zostaliśmy wybrani. Byliśmy bardzo mile zaskoczeni!” W październiku Suzan urodziła Brama. Dla niego zrobili jeszcze miejsce w swoim skromnym mieszkaniu, ponieważ nowy dom był gotowy dopiero wiosną 2018 roku. Po tym, jak Tom i Suzan urządzili swój nowy, piękny dom nad kanałem według własnych życzeń, przeprowadzili się we wrześniu 2018 roku. Tuż przed narodzinami Julii, ich drugiego dziecka.

 

Tom i Suzan postanowili, że duża część domu zostanie odebrana w stanie surowym. „Kiedy przyszedł czas na dokonywanie wyborów, nie mieliśmy wystarczającej jasności co do tego, czego dokładnie chcieliśmy”, wyjaśnia Tom. „Z małym dzieckiem nie było wygodnie wciąż jeździć, by oglądać różne opcje”, dodaje Suzan. „W końcu stworzyliśmy wraz z projektantem wymarzony projekt. Dostosowaliśmy układ sypialni na pierwszym piętrze w porozumieniu z Novaform. Wszystkie dodatkowe prace i zamówienia zostały wykonane w pełni zgodnie z naszymi życzeniami.” Suzan podoba się szczególnie parter: „Mamy otwartą kuchnię, piękny salon z wykuszem, w którym stoi kojec. Widzę, jak dzieci się tam bawią. I mamy wiele okien na trzech ścianach, a zatem dużo światła.” Tom ma swoje biuro na górze i chętnie w nim przebywa. Od pierwszej nocy obojgu dobrze się śpi w ich nowym domu. „To po prostu cudowny dom”.

 

Aby stworzyć bezpieczną przyszłość odporną na zmiany klimatu, w ramach programu Delta dla delty IJssel-Vecht Novaform otrzymała dotację z prowincji na opracowanie projektu chroniącego przed wodą i zmianami klimatycznymi. Działania podjęte przez Novaform obejmują ustawienie szczelnej ściany o wysokości 5 metrów, poszerzenie fundamentów budynków mieszkalnych służący jako ochrona przeciwpowodziowa oraz ustawienie 55 dużych studni do infiltracji wody deszczowej, aby umożliwić przedostawanie się do gleby.

 

Kontakt z sąsiadami jest bardzo dobry. Są to ludzie w każdym wieku, od młodych po emerytów. Suzan: „Novaform utworzyła dla nas na początku prac stronę na Facebooku. Po pewnym czasie stała się zamkniętą grupą dla lokalnych mieszkańców. Istnieje też grupa w aplikacji, w której dzielimy się informacjami. Natychmiast szukaliśmy kontaktu z naszymi najbliższymi sąsiadami, aby dopasować do siebie ogrody frontowe. Odwiedzili nas po porodzie i również u nich jesteśmy mile widziani, na przykład podczas parapetówek.” De Weezenlanden staje się już bardzo ładną dzielnicą. I wciąż się powiększa. Obok domu rodziny Pfeifer powstaje obecnie duży kompleks apartamentów. „Mamy widok na dźwig budowlany”, mówi Suzan. „To naprawdę dzieje się błyskawicznie. Nasz dom jest tak dobrze izolowany, że prace budowlane prawie w ogóle nam nie przeszkadzają. Miło jest śledzić budowę z naszego domu. ”

 

Niedługo rozpocznie się budowa 107 domów i apartamentów. Chcesz zamieszkać w De Weezenlanden tak jak Tom i Suzan? Więcej informacji znajdziesz na stronie www.deweezenlanden.nl. Zapisz się, aby otrzymywać bieżące wiadomości na temat tego projektu.