Typen_W3_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
Typen_W1_2_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
2345_INT_NOVAFORM-hoofddorp_HR_type-_02_3600x1600.jpg
Typen_W3_4_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
Typen_W2_4_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
2345_INT_NOVAFORM-hoofddorp_HR_type-_01_3600x1600.jpg
Typen_W2_3_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
Typen_W1_1_exterieur_3600-x-1600_hoofddorp_fase-1.jpg
2345_INT_NOVAFORM-hoofddorp_HR_tussenwoning_HR_3600x1600.jpg
2345_INT_NOVAFORM-hoofddorp_hoekwoning_HR_3600x1600.jpg
Wszystkie historie

Bezgazowe mieszkania w miejscu dawnej pływalni w Hoofddorp

12 lutego 2019
Adaptacja przestrzeni Budowane od podstaw Mieszkańcy i otoczenie
Dwa lata temu Novaform wygrała konkurs na przebudowę centrum rekreacyjnego ‘Het Spectrum’ w Hoofddorp. Wspólnie z KOW z Eindhoven i RRog z Amsterdamu Novaform opracowało projekt ze szczególnym uwzględnieniem przestrzeni publicznych, niestandardowych rozwiązań parkingowych i różnorodnej oferty mieszkaniowej.

Oryginalna tożsamość obszaru była inspiracją dla projektu, a istniejąca hala sportowa dała początek rozwojowi sportowej, zdrowej dzielnicy z zieloną, przypominającą park przestrzenią z bieżnią, obiektami sportowymi i do zabawy.

Hala sportowa Het Spectrum będzie odnowiona przez gminę Haarlemmerrmeer tak, by przystosować ją do wymogów zrównoważonego rozwoju i przygotować ją na przyszłość. Remont zostanie zakończony w połowie kwietnia.

Plan obejmuje 55 domów do wynajęcia i na sprzedaż. Na rogu de Altenburg i de Assumburg powstanie kompleks mieszkalny. Za nim pojawią się 3-kondygnacyjne domy miejskie. Na osiedlu powstają także domy bliźniacze oraz domy w zabudowie szeregowej.

Domy trafiły do sprzedaży zeszłego lata i zostały błyskawicznie sprzedane. Nowa dzielnica będzie bezgazowa, a domy będą wyposażone w pompę ciepła, panele fotowoltaiczne i ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni. To sprawi, że bilans energetyczny będzie równy zeru.

Budowa rusza w okolicach wakacji letnich, ale rozpoczęto już przygotowywanie placu budowy.

Inspiracją dla tej zielonej okolicy była oryginalna, sportowa tożsamość tego miejsca.