KlokHolding_kantoor_Utrecht_BASE_07_s.jpg
KlokHolding_kantoor_Utrecht_BASE_02_s.jpg
KlokHolding_kantoor_Utrecht_BASE_06_s.jpg
unnamed.jpg

De platenhoes die als inspiratie diende.

Alle verhalen

Platenhoes inspiratie voor veelzijdige gevel in centrum Utrecht

03 juli 2020
Binnenstedelijk Innovatie & ontwerp
K3 Architectuur uit Arnhem heeft in opdracht van Novaform het voormalige ING-kantoor in de Utrechtse St. Jacobsstraat een facelift te gegeven. De kenmerkende borstweringen in de voor- en zijgevel is behouden gebleven, maar wel uitgevoerd met talloze glasmozaïektegels in verschillende kleurtinten. KlokGroep Totaalonderhoud realiseerde de facelift waarmee het gebouw een unieke uitstraling heeft gekregen.

Het uitgangspunt voor de renovatie vormde een voormalig kantoorgebouw, ontworpen door architect Hans Knoop, dat dateerde uit de Utrechtse stadvernieuwing eind jaren vijftig. Architectenbureau K3 wilde met respect voor het oorspronkelijke ontwerp tot een modernere uitstraling komen.


Platenhoes en Photoshop

Architect Jasper van der Linde zocht naar een manier om de saaie lijn van de horizontale gevelbanden uit de jaren ’50 te doorbreken. Terwijl de architect al enige tijd het beeld voor ogen had, zocht hij naar een kleurreferentie die daar bij paste. Die vond hij uiteindelijk in de hoes van een langspeelplaat: Golden Vessel van Foals x Honne. Hieruit volgde het idee om een verlopend lijnenspel in glasmozaïek over de hele gevel te trekken. Maar tussen ontwerp en uitvoering was eerst nog een stevige transformatie nodig. Om dat te realiseren werd gebruikgemaakt van Photoshop. Dit beeldbewerkingsprogramma was in staat de hoesafbeelding te vertalen in een pixeltekening die werd verschaald naar de gevelafmetingen. Elke pixel vertegenwoordigt daarbij een oppervlak van 5 x 5 cm, de grootte van elk mozaïektegeltje. Het resultaat oogt uiteindelijk als een regenpatroon dat van boven naar beneden net aangebrachte kleuren van de gevel heeft aangespoeld. De Kamer van Koophandel heeft hiermee een uniek pand gekregen met, zoals de architect omschrijft, ‘een veelzijdige gevel’.


Bron: Matthijs Pronker, Tegel Totaal