Sterkenburg app RV.png
Sterkenburg won RV.png
Alle verhalen

De Novaform² van Sterkenburg in Hoofddorp

05 oktober 2021
Maatschappelijke ontwikkelingen Innovatie & ontwerp
We maken allemaal deel uit van de schaarse leefruimte in de Nederlandse dorpen en steden. Als vastgoedontwikkelaars voelen wij de verantwoordelijkheid om vooruitstrevend na te denken over de invulling van beschikbare vierkante meters. We kijken bij iedere meter of we écht waarde en waardering toevoegen aan een project. Alleen dan spreken we over de Novaform²; vierkante meters die klaar zijn voor de toekomst! We laten dit keer zien hoe we de Novaform vierkante meter hebben toegepast in Hoofddorp, bij project Sterkenburg.

Ontwerp

Op de locatie van het voormalige binnenzwembad Het Spectrum vormt nieuwbouwproject Sterkenburg de nieuwe entree naar de wijk Toolenburg in Hoofddorp. Het plan omvat een variatie aan woningtypes, waarbij de openbare ruimte bijzondere aandacht kreeg. De volledig vernieuwde sporthal is als het ware geïntegreerd in het plan en verankerde de sportidentiteit van de wijk.

Renzo Veenstra, stedenbouwkundige en landschapsontwerper bij RRog, vertelt in deze video meer over de historische inspiratie voor het ontwerp.


Sportief DNA

De wijk vindt haar karakter in de relatie tussen sport en wonen. De aanwezigheid van de sporthal biedt een unieke kans voor een bijzonder woonmilieu, dat een toevoeging is voor de woonsferen van Hoofddorp. Inspiratie voor de ontwikkeling was de oorspronkelijke identiteit van het gebied, waarbij de bestaande sporthal aanleiding gaf om een sportieve, gezonde buurt te ontwikkelen als een groene, autoluwe ruimte met een hardloopbaan, sport- en speelfaciliteiten. Het sportthema komt ook terug in de gevels van een aantal woningen: in het metselwerk is een afbeelding van een sporter verwerkt.

De tuinen van de woningen zijn allemaal voorzien van een beukenhaag (op eigen terrein) en gemarkeerd met een ‘startblok’ bij het toegangspad. Hierin staat het huisnummer, en tevens geeft het een knipoog naar het zwembadverleden van de locatie. Bekijk in de video welke sportelementen nog meer terug te vinden zijn in Sterkenburg.


Energieneutraal

Sterkenburg is geheel gasloos en de woningen zijn onder andere voorzien van een individuele bodemwarmtepomp, PV-panelen en vloerverwarming in de gehele woning. Daarmee zijn de woningen energieneutraal.

Daarnaast heeft de buurt een gezonde en duurzame uitstraling. De randen van de buurt zijn groen, net als in de gehele wijk. Ook realiseerden we een autovrij binnengebied waarin jong en oud veilig kunnen spelen, sporten en elkaar kunnen ontmoeten.

Lees en bekijk meer van Sterkenburg op onze projectpagina.