0610kloksignaal2018©hansbarten-LR.jpg

Renzo Veenstra, RRog stedenbouw en landschap

0630kloksignaal2018©hansbarten-LR.jpg

Renzo Veenstra & Roel Jansen in het kantoor van KOW Eindhoven

Appartementen parrallel aan Langevelderweg.JPG

Appartementen parrallel aan Langevelderweg

Zicht vanuit Victoriberg naar BAVO.JPG

Zicht vanuit Victoriberg naar BAVO

0582kloksignaal2018©hansbarten-LR.jpg
view3.jpg
view4.jpg
0619kloksignaal2018©hansbarten-LR.jpg

Roel Jansen, architect en vestigingsmanager KOW Eindhoven

Alle verhalen

Van zorglandschap tot woonlandgoed

17 januari 2018
Gebiedsontwikkeling Samenwerken
In 1914 richtte de Congregatie van de Broeders van Liefde in Noordwijkerhout het Sint Bavo-terrein op voor de verzorging van psychiatrische patiënten. In de loop van de eeuw is het terrein uitgegroeid tot een waar zorglandgoed. Dat aantrekkelijke landgoed krijgt nu een nieuwe bestemming: het is aangewezen als bouwlocatie voor 664 woningen in diverse prijsklassen, voor diverse doelgroepen. Voor veel mensen in Noordwijkerhout wordt daarmee de droom van ‘wonen op het Bavo-terrein’ werkelijkheid.

De ontwikkelingscombinatie Novaform/Trebbe namen samen met KOW Architecten en RRog stedenbouw en landschap deel aan de tender voor de gebiedsontwikkeling van het Bavo-terrein. Hun planvoorstel ‘Landgoed in den Houte’ was het winnende voorstel. “Ons concept geeft aan dat we een woonomgeving maken die aansluit bij een landgoedgevoel”, vertelt Renzo Veenstra van RRog. “Buiten wonen, in de nabijheid van de stad en waarbij je het gevoel hebt dat je ‘op stand’ woont.”
 

Fin de siècle

Het landgoed heeft de stijl van wat we ‘Fin de siècle’ noemen. Roel Jansen, architect en vestigingsmanager bij KOW Eindhoven: “Dat is een eclectische stijl, met verschillende stijlelementen en details: ritmiek, raamopeningen, verticale geleding, spekbanden, baksteenarchitectuur in natuurlijke tinten en vrij rijzige, steile kappen met grote overstekken. We zien daarbij hier ook typische karakteristieken van de bouwstijl in de bollenstreek.” Die statige stijl spreekt veel mensen aan. “Hoewel het landschap nu vervallen is, zie en voel je dat het oorspronkelijk is”, merkt Renzo op. “Alleen al door de bomen van meer dan honderd jaar oud.” De locatie is volgens Roel daarnaast interessant omdat hij in de randstad ligt, grenzend aan de kern van Noordwijkerhout en dicht bij zee. En toch groen en landschappelijk, met historische en monumentale bebouwing.

Historische kwaliteiten versterkt

Wat de ontwerpers uit de architectuur meenemen, zijn de veranda’s die de overgang tussen openbaar en privé maken en passen bij het landschap. Daarnaast zijn verschillende voorzieningen op het landgoed aanwezig die behouden blijven, zoals een aantal bijgebouwen, een kinderboerderij en de Engelse landschapstuin die in oude glorie hersteld wordt. De centrale groene as in het gebied gaat het hart van de wijk vormen, als een landschapspark waar je elkaar ontmoet en waar van alles kan plaatsvinden. Verder krijgt de waterweide een belangrijke functie en blijft de begraafplaats deel uitmaken van het landschap. Het grote Bavo-gebouw wordt herontwikkeld door een andere partij, maar is wel een belangrijke drager voor het gebied.

Identiteitsdragers met uitstraling

“Bij de entree van het gebied zijn de oorspronkelijke stijl van het landgoed en de statuur van het Bavo-gebouw meteen herkenbaar”, zegt Roel. Toch komen er niet overal woningen in exact dezelfde stijl. “De waterweide kan bijvoorbeeld een andere stijl krijgen. En aan de rand, waar veel groen is, kunnen bijvoorbeeld ook moderne villa’s komen. Het gebied is groot genoeg en de landschapsstructuur sterk genoeg voor diversiteit. Wel willen we de identiteitsdragers de juiste uitstraling geven. Een blok met rijwoningen kan er daardoor uitzien als een grote villa of een beneden- en een bovenwoning samen als een statig herenhuis.”

Inclusieve wijk voor iedereen

Aan de buitenkant is straks niet te zien of zich achter de gevel een sociale huurwoning, een zorgwoning, een combinatie van appartementen of een royale koopwoning bevindt. De kwaliteit van de woonomgeving is leidend, maar de kwaliteit van de woningbouw wordt wél aantrekkelijk voor zowel de kleine als de grote portemonnee. “Alle plekken in het gebied zijn mooi”, stelt Renzo.
We willen een inclusieve wijk maken die voor iedereen geschikt en beschikbaar is.

"Aantrekkelijk voor de Noordwijkerhouters en de Noordwijkers die een historische verbintenis met het gebied hebben en voor de cliënten van GGZ Rivierduinen, maar ook voor mensen die vanuit de randstad naar deze prachtige locatie willen trekken."

Zorgvuldig tempo maken

Op 24 november 2017 sloten Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen, de zorgpartijen, en de ontwikkelingscombinatie Novaform/Trebbe de overeenkomst. De ambitie is om er nu al voor te gaan zorgen dat het gebied de beoogde kwaliteit toont en eind 2018 de eerste paal in de grond te slaan. Daarvoor moeten nog veel stappen gezet worden. De eerste is het optimaliseren van het plan dat er nu ligt. “De teamleden zijn heel goed op elkaar ingespeeld, dus het gaat ons lukken”, daarvan is Renzo overtuigd. “We doen het wel zorgvuldig, want snelheid mag zorgvuldigheid nooit in de weg staan. Daarom gaan we eerst het gesprek aan met de gemeente over mogelijke verbeterpunten, zodat het plan nóg beter wordt.”

Meer weten over 'Landgoed in den Houte’?

Stuur een e-mail of bel me!

Neem contact op met ons

Vul het formulier in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

privacy beleid